Otkup Ordena


  • vršimo otkup vojnih i vatrogasnih odlikovanja (ordena, medalja,metalnih oznaka, plaketa i sl.) iz svih razdoblja i svih zemalja svijeta,odlikovanje je obično popraćeno ukazom (diplomom) i nalazi se u originalnoj kutiji
  • vršimo i otkup sportskih medalja i plaketa koje su izrađene od zlata ili srebra
  • vršimo otkup bodeža, sablji , noževa iz svih razdoblja i svih zemalja svijeta (bodež, sablja i nože se obično nalaze u svojim metalnim koricama- visku).

Faleristika ili znanost o odlikovanjima je znanstvena disciplina iz grupe pomoćnih povijesnih znanosti, koja proučava odlikovanja (redove, medalje, druge oznake časti) raznih država, njihovu povijest, izgled, namjenu, ali i statute i druge propise kojima se odlikovanja ustanovljuju, pravila o njihovom nošenju, isprave o dodjeli, i dr.
Kao znanstvena disciplina povezana usko je povezana s numizmatikom i heraldikom, ali i sa poviješću umjetnosti.

Utemeljena je kao pomoćna povijesna znanost tek 1937. godine zahvaljujući inicijativi češkog vojnika, sakupljača i teoretičara Oldřicha Pilca, izdvojivši se iz heraldike i numuzmatike. Sustavno sakupljanje i proučavanje odlikovanja započelo je dosta kasno.

Naziv faleristika dolazi, preko starogrčkog tá fálárá, od latinske riječi phalerae, što je označavalo odlikovanje u obliku medaljona koje su zaslužni rimski vojnici nosili na grudima.

Odlikovanja su znak priznanja zajednice za istaknute zasluge. Odlikovani mogu biti: pojedinci, ustanove, vojne jedinice, društva i organizacije. Neka odlikovanja donose posebne povlastice. Odlikovanja se dodjeljuju na velikim svečanostima kako bi se istaklo značenje tog čina. I medalje koje dobivaju sportaši svojevrsna su odlikovanja. Za prvo mjesto se dobiva zlatna, za drugo srebrna, a za treće brončana medalja.
Najstarija su se odlikovanja dijelila za vojne zasluge, još prije više od tri tisućljeća. Bile su to rimske falere – metalne pločice koje su se nosile na prsima. Mnogo kasnije, tek u 15. stoljeću odlikovanja se pojavljuju u današnjim obliku, a dijele ih zapadnoeuropski vladari podložnim velikašima koji su ih bilo čim obavezali.

ordeni 1 ordeni 2 ordeni 3 ordeni 4 ordeni 5 ordeni 6 ordeni 7 ordeni 8 ordeni 9