“Opasna igra s ekonomskom stvarnošću” plemenitih metala i tržišta


Sve veći dokazi ekonomskog pada unatoč neviđenoj monetarnoj inflaciji jer Lehman znači da nova kreditna i sistemska kriza postaju sve izvjesnija. U pokušaju da spriječe da se razvije nova kriza, ovaj put će razina monetarne inflacije od strane vlasti morati biti još veća. Rast cijene zlata od prosinca 2015. i njegovo izbijanje iz trogodišnjeg konsolidacijskog razdoblja početkom ove godine potvrđuje da se rizik kreditne i sistemske krize koja potkopava fijat valute već neko vrijeme povećava.

Sada je vjerojatno da će budući menadžeri portfelja povećati svoja ulaganja u korist zlata i aktivno razmisliti o ulaganju u srebro i platinu. U ovom se kontekstu ovaj članak bavi cjenovnim odnosima triju plemenitih metala i njihovim relevantnim monetarnim i investicijskim karakteristikama.

 

Tržišta igraju opasnu igru ​​s piletinom s ekonomskom stvarnošću, koja nam svakim danom govori da trgovina usporava, a krediti svugdje se smanjuju. Ključne ekonomije to počinju odražavati u statistikama, većim dijelom ove godine izvrijeđale su nam poruku putem poslovnih anketa. Središnje banke znaju da njihova monetarna politika nije uspjela. ECB je već najavila dublje negativne stope depozita i oživljava svoj program kupovine imovine (tiskanje) od sljedećeg mjeseca. Fed svoj likvidnost (više tiskanja) unosi u reponiranje u puno većim količinama u svoj monetarni sustav, koji je, tajanstveno, premalo novca uprkos komercijalnim bankama koje su pri Fed-u imale kombinirane rezerve od 1,44 biliona dolara.

Ne treba nas iznenaditi njegova nemogućnost spajanja točkica između uzroka i posljedica, ali upozorenja MMF-a o vremenskoj bombi od 19 trilijuna dolara, koja dolazi od organizacije koja je duboko u ekonomskom sustavu i koja se dosljedno zalaže za monetarnu inflacija, jednako je službenom priznanju globalnog monetarnog neuspjeha. Gdje sada? Ispišite i ponovno ispisujte.

 

 

U međuvremenu, prinosi državnih obveznica, pa čak i neki korporativni, su na negativnom području. Jedine respektabilne državne obveznice koje nisu američke riznice i britanska pozlata, ali realno govoreći, one već postoje. Tržišta dionica nalaze se unutar vrhunaca svih vremena. Kolektivni hype je uvjerenje da će novi krug sve agresivnijeg tiska otkloniti ekonomski pad, ali to je trula logika rođena iz ekonomskog neznanja i očaja.

To je poput igre s piletinom: ulagači koji se vozi Vespeom skuterom nasred autoceste okrenut je prema stvarnosti iz suprotnog smjera. Znamo kakav će biti rezultat, jer smo to već vidjeli. A znamo tko će biti ubijen.

Ovaj članak nije usmjeren na one koji jašu Vespe: ako se počine ili učine, nalaze se u mentalnoj zoni iz koje je isključena logika. To je za one koji znaju ili sumnjaju da je monetarna i ekonomska situacija ozbiljna i svakim danom sve više. Onima koji znaju zašto je ubrzano smanjenje depozita valutnih valuta sada neizbježno.

Ne samo da smo bili upozoreni na ekonomske opasnosti od MMF-a, Banke za međunarodna obračuna i svih ostalih u vlasti, već je i globalni bankarski sustav sa fatalnim slabim točkama. Čak je i McKinsey, savjetnici koji su ih svugdje favorizirali i slušali, u godišnjem pregledu globalnog bankarstva rekao da je sve u kasnom ciklusu. Pišu,

“… sa druge strane, globalna bankarska industrija privodi se kraju ciklusa manje od idealnog zdravlja s gotovo 60% banaka koje ispisuju prinose ispod troškova kapitala. Dugo ekonomsko usporavanje s niskim ili čak negativnim kamatnim stopama moglo bi donijeti daljnju pustoš. ”

Trebamo zastati da razmislimo o tome. Ovaj bastion ustanove potvrđuje da sustavni kolaps iz dana u dan postaje sve izvjesniji.

Njemačka se do sada, najuspješnije gospodarstvo u eurozoni, suočila s izgledom da mora podržati svoje velike banke, od kojih jedna (Deutsche Bank) ima pozicije u izvedenicama u iznosu od oko 45 bilijuna eura, što je gotovo dvanaest puta više od njemačkog BDP-a , Deutsche Bank ima znatno smanjenu bilancu od 1.350 mlrd. Eura i knjigovodstvenu vrijednost ukupnog kapitala od 64 mlrd. Eura, što je jednostavni utjecaj 21 puta, ali njegova tržišna kapitalizacija od samo 14 mlrd. EUR govori priču na realističniji način. Bez sumnje, u polu-pristojnoj ekonomiji banka na ovom položaju može se boriti na neko vrijeme, ali Njemačka postaje kisela, vrlo kisela. Njemački ekonomski izgledi predstavljaju odbrojavanje od uništenja Deutsche Bank-a, a Commerzbank s tim.

Očekuje se da će kratkoročne posljedice spoznaje da je Lehman bio izletište medvjedića u usporedbi s približavanjem gozbe odraslim grizlijima biti crtica za novac u dolaru. To će biti točno i u američkoj investicijskoj zajednici, koja je prema FINRA-u u rujnu imala neizmirene zajmove za maržu i gotovinu u iznosu od 556 milijardi dolara. Korporacije s ocjenom bezvrijednosti, kao i srednje i male tvrtke koje čine osamdeset posto bilo kojeg modernog gospodarstva, njihovi bankari koji su pod pritiskom i zabrinuti za svoje vlastite dno crte brzo će povući sredstva zajma. Oni koji izgube svoje bankarske mogućnosti odgodit će plaćanje svojim dobavljačima dok pokušavaju ranije dobiti neplaćena plaćanja. Popis se jednostavno akumulira i bit će raširenih bankrota.

Gotovo osam od deset američkih potrošača živi s uplatom u ček, kao u Velikoj Britaniji. Glazba u nefinansijskim financijama u Main Streetu mora se igrati i vlada mora platiti piper. Osim subvencija i blagostanja, neće biti gotovine. No, banke će biti zaokupljene nekvalitetnim kreditima, a vlade će se suočiti i sa kolapsom poreznih prihoda i eskalacijom socijalnih obveza. Približavamo se kraju debelom monetarnom sustavu: monetarna inflacija mora se ubrzati još većim tempom kako se sustav ne bi primijenio.

Signal da je kriza krila dolazi od alternativa državnim valutama i povezanim financijskim sredstvima. U početku se radi o očuvanju bogatstva s prikladnim zalihama vrijednosti i raznolikošću portfelja kako bi se kompenzirale neuspjele konvencionalne investicije. Do sada je jedno sigurno utočište koje se našlo u naslovu zlato, ali postoje i drugi plemeniti metali, posebno srebro i platina. Cijena paladija toliko je iskrivljena nestašicom da je bilo kakvo nakupljanje na novčanom planu nepromišljeno.

Ulagači koji misle da je gore navedeni scenarij stvarna opasnost zamijenit će sve bezvrijedni fijat za dragocjeni metal. Nikad nije kasno. Dosad slabiji učinci srebra i platine, kao i opća nezainteresiranost za rudnike koji vade sve dragocjene metale, potvrđuju da je trenutna faza tržišta zlata u biku tek u početnoj fazi. Početna faza bilo kojeg tržišta bikova vođena je gubitkom medvjedića zamah kombinirajući se s akumulacijom u sigurne ruke insajdera i dobro upućenih ulagača. Insajderi danas nisu teoretičari zavjere, oni su uvijek tu. Polaznici na tržištima plemenitih metala profesionalni su operatori koji otkriju promjene na tržištu; oni koji su obično kratki i trebaju ih pokriti, središnji bankari koji privatno otkrivaju promjenu dugoročnih monetarnih trendova i oni koji su iskusili i razumjeli prethodne cikluse kredita.

Za zlato je ova faza započela s završetkom tržišta medvjeda u prosincu 2015. Druga faza bikova, obilježena padom cijena prije samo pet mjeseci, tek je u tijeku. To je prikazano na slici 1. Sada se može očekivati ​​da će se profesionalni ulagači naći na brodu, a njihov će se interes vjerojatno odražavati u povećanom izdvajanju portfelja u korist zlatnih ETF-ova i rudarskih dionica. Ako su povijest ulaganja i psihologija investitora vodič, srebro i platina sada će se naći i kupci, jer ti investitori traže zaostale alternative za zlato. Stoga bi njihove cijene trebale početi odražavati novčana razmatranja koja su već vidljiva u zlatovoj izvedbi.

 

Prema teoriji Dow-a, koja je vodeće svjetlo za sve ulagače u zamah, treća i posljednja faza tržišta bikova još je pred nama i vidjet će sve veće sudjelovanje javnosti. Za burze uglavnom označava završni korak, s tim da će neiskusni investitori biti usisani u ono što im se čini sigurnim načinom zarade.

Prije nego što dođemo do tog trenutka, portfeljski menadžeri i drugi profesionalni investitori nastavit će činiti grešku misleći da su zlato, srebro i platina jednostavno ulaganja. Nisu. Oni su dobra alternativa neosnovanoj državnoj valuti i sve dok mjere svoje performanse u fijatskoj valuti, oni će ustrajati na tome da naprave ovu pogrešku.

Potražnja za plemenitim metalima u fizičkom obliku i njihova tjelesnost moraju biti naglašeni, prvenstveno su odraz želje da se ne drže valute izdane od države, a ovisno o razvoju monetarne politike, njihova upotreba novca može apsolutno biti ugrožena. To je za budućnost. U međuvremenu, tržišna pozicija upućuje onima na investicijskoj površini koji slijede Dow teoriju da krećemo u drugu fazu šireg tržišta zlata u zlatu i zato je vrijeme da se tržišna perspektiva ne samo na zlatu, već i dvije principijelne metalne alternative, srebro i platina.

Sada moramo pogledati sve tri vrijedne trgovine.

 

Zlato

Zlato je uvijek bilo i ostaje monetarni metal, pri čemu su središnje banke zabilježile da posjeduju 34.408 tona u svojim novčanim rezervama, što je povećanje za 4.406 tona od 2008. To je zdrav novac, bez rizika druge ugovorne strane, tako da je za središnje banke osiguranje od monetarni neuspjeh drugih valuta i općenito protiv sistemskog neuspjeha.

Procjene nadzemnih zaliha zlata u pokušaju da nam daju post-fiat globalne količine zdravog novca uvijek su netočne, dijelom i zbog toga što je prava količina nadzemnih zaliha zlata nepoznata i zato što je jedino zlato u monetarnim svrhama relevantno ,

Procjene Svjetskog vijeća za zlato od 2009. godine, koje se uobičajeno citiraju kao evanđelje, temelje se na procjenama Thompson Reuters GFMS (GFMS). Do 2011. godine, podaci GFMS-a procijenili su da je to 171.300 tona, što je uključivalo i procjenu nadzemnih zaliha od 12.780 tona 1492. godine, u Columbusu, kako je Fats Waller upamćeno rekao, plovio oceanskom plavetnilom.

James Turk iz Goldmoneya uz pomoć dr. Juan Castañeda ispitao je osnovu GFMS-ove procjene i zaključio da je previsoka. Obrazloženje možete naći u turskom radu, ovdje (posebno pogledajte stranice 9-13). Umjesto toga, Turkova procjena za zalihu 1492 iznosi 297 tona u skladu s drugim istraživanjima, a njegova procjena naknadne proizvodnje prije 2011. godine je 3.573 tone manja od izračuna GFMS-a. Do kraja 2018., radeći na kasnijim procjenama godišnjih podataka o proizvodnji mina [ii] (iako postoje neke razlike između izvora) po mom mišljenju, procjena za 2018. godinu koju je WGC objavila na 193.472,4 tone previsoka je za 17.206 tona, što je gotovo 10% iznad tamo gdje bi trebao biti.

Moglo bi se zapitati zašto je 10% razlike u nadzemnim zalihama bitno, ali to je vrlo važno kad razmotrimo jedine druge procijenjene brojke koje su poznate sa stupnjem pouzdanosti. Ako pogledamo brojke WGC-a za barove i kovanice namijenjene ulaganju i za koje imamo pravo pretpostaviti, temelje se na razumno solidnim procjenama, a zbrajajući monetarno zlato koje su deklarirale središnje banke, imamo ukupno za zlato klasificirano kao novac od 75 686,5 tona, što moramo uzeti u obzir osnovnu cifru svjetske novčane mase zlata, a ne 193.472,4 tone kako se uobičajeno pretpostavlja, ili čak našu nižu izmijenjenu procjenu od 176.266 tona. Ali s obzirom na to kako turske brojke i naknadne procjene proizvodnje mina ostaju bez 117.786 za nenovčanu uporabu, nego 100.579 tona, buduća opskrba od ostataka na rastuće cijene bit će znatno čvršća nego što se obično misli.

To se posebno odnosi na velike količine nadomjestaka zlata na reguliranim i nereguliranim tržištima. Jednostavnim dodavanjem tri glavna tržišta, London Bullion Market, Comex i Shanghai Futures zlata, daje nam se ekvivalent od 9.563, 1.485 tona i 552 tone na kraju lipnja 2018. (posljednji datum za koji su dostupni podaci BIS-a) , Ovim količinama papirnog zlata mora se dodati nepoznata količina neraspoređenih računa zlata u bankama poluga, koji su dijelom rezervirani.

Ovi brojevi predstavljaju položaj medvjeda ustanove.

Ako se razvija prelazak fiatnog novca u zlato, ne samo da će financijski sustav morati ispuniti potražnju prodavača fijata za zlato, nego će morati apsorbirati i likvidaciju papirnih zamjena. Na urednom tržištu koje ima vremena prilagoditi se rastućim cijenama to nije nužno problem i papirni zamjene mogu preživjeti. No, kad porijeklo nove potražnje proizlazi iz sistemske i monetarne krize, cjenovni će učinak vjerojatno biti iznenadan i prijeti čitavom bankarskom sustavu poluga.

S obzirom na razmjere rizika od sve vjerojatnije financijske krize, odnos zlata i fijat-novca sada je najhitnije razmatranje s kojim se suočavaju svi koji posjeduju ili upravljaju financijskom imovinom denominirane u fiatu. Samo, vrlo malo njih to zna.

 

Srebro

Kad je srebro bila okosnica kovanja novca, njegova kupovna moć u odnosu na zlato stoljećima je bila u regiji 12: 1 prije nego što je sir Isaac Newton, kada je bio gospodar kraljevske kovnice, popravio točnost u 15,5: 1 početkom osamnaestog stoljeća. Bimetalni standard koji je uveo nije bio uspješan koncept, jer je sklonost cirkuliranju novca u gospodarstvu bila u sukobu s preferencijama trgovinskih nagodbi za zlato među trgovcima. Na kraju su europske zemlje srebrnim ili bimetalnim standardom prešle na zlatni standard tek 1873. godine, iako je srebro još uvijek kružilo kovanicama, a cijena srebra u odnosu na zlato znatno je pala.

Od tada je srebro pretežno industrijski metal na Zapadu, ali je još uvijek kružilo Bliskim istokom i drugdje u obliku kovanica Marije Terezije još početkom 1970-ih. Danas je omjer zlata i srebra 84, što je daleko od Newtonovih 15,5, a od procijenjene rijetkosti u zemlji u odnosu na zlato oko 18,75 puta.

Prema Institutu Silver, ukupna opskrba u 2018. godini bila je 1.004,3 milijuna unci, od čega je 855,7Moz bila opskrba mina, a 151,3Moz otpad. Ukupna fizička potražnja (uključujući 181,2Moz za novčiće i barove) procijenjena je nešto više na 1.033,5Moz. Uz to, neto tokovi povezani s investicijama dodali su neto zahtjev od 50,1 Moz da bi se stvorio ukupni deficit od 80,1 Moz, ili 8% ukupne ponude.

Kao rudarski nusproizvod, na opskrbu srebrom snažno utječe rudarska proizvodnja baznih metala, posebno olova, cinka, bakra i zlata. Primarni rudnici srebra predstavljaju samo 26% ukupne proizvodnje mina u svijetu. Posljedično, sposobnost rudnika da povećaju proizvodnju srebra da zadovolje rastuću potražnju vrlo je ograničena. Nadalje, u gospodarskom padu proizvodnja baznih metala vjerojatno će pasti zbog pada potražnje, a smanjuje se i ponuda srebra.

Industrijska potražnja s 57% ukupne ponude bila je nevjerojatno stabilna posljednjih godina, ali očito se može očekivati ​​pad ekonomskog pada, nadoknađen do stupnja niskom cikličnošću na fotonaponskim, električnim i elektroničkim uređajima te rastućim tržištima za dezinfekciju. Ravnoteža između opadajuće ponude mina i opadanja industrijske potražnje bit će određena i njihovim relativnim stopama pada. 63% ukupne opskrbe srebrom (uključujući otpad) povezano je s potražnjom baznih metala, dok industrijska upotreba apsorbira samo 57% ukupne ponude. Stoga se može očekivati ​​da će recesija imati široko neutralan učinak na ukupnu industrijsku ravnotežu ponude i potražnje.

Godišnja prodaja barova i kovanica od 181,2 milijuna košta samo 3,2 milijarde dolara i treba ih promatrati u kontekstu potražnje za azijskim investicijama, gdje je srebrni novčić tradicionalno prihvaćen kao novac u opticaju. U slučaju monetarnih poremećaja, potencijal potražnje srebra na ovim naseljenim tržištima ogroman je. Indija je bila važno tržište s poviješću visokog uvoza, čak i u relativno stabilnim vremenima. Od početka 2010. godine, Indija je uvezla više od milijardu unci.

Povijest potražnje u Indiji pokazuje da je snažno povezana sa očuvanjem bogatstva, a s obzirom na visok omjer zlata i srebra, to može samo potaknuti indijansku potražnju za srebrom kada cijena zlata raste. Kina je najveći indijski dobavljač, a rastuća tržišta također će vjerojatno smanjiti višak srebra koje Kina može imati za izvoz, pritiskajući indijske zalihe.

Kina se kao proizvođač nalazi na trećem mjestu kao rudarska nacija, a također je i veliki potrošač sa 166Moz godišnje. Od 2014. godine potražnja za investicijama za barovima umanjena je nakon antikorupcijskih mjera, čimbenika koji je negativno pritiskao globalne cijene. Godišnja potražnja za ulaganjima u Kini do 2017. pala je na 7,5 Moz, što predstavlja samo 5% svjetske ukupne vrijednosti.

Kako se monetarne okolnosti mijenjaju i cijena zlata raste, tako bi trebalo povećati i kinesko ulaganje u srebro. Potražnja će vjerojatno doći od običnih štediša u obliku nakita, kao i za šankom i novčićima. To je novac mase, ali mora se priznati da će i sofisticirani milenijali također razmotriti alternative za kripto valute.

U pravilu, kada cijena zlata raste, cijena srebra povećava se između 1,5-2,0 puta nego zlata. Nadalje, u ranim fazama bika na tržištu zlata, srebro ima tendenciju zaostajanja, kasnije primjećujući. To se može objasniti financijskim tržištima u vezi s zlatom kao više novčanim metalom nego srebrom, pretvarajući se uglavnom u zlato kad se isprva povećavaju izgledi za smanjenje valute.

Faza zlata u biku započela je u prosincu 2015., a potvrđena je tek kad je izbila iz dugogodišnje konsolidacije prošlog lipnja. Dosada je cijena zlata u dolaru porasla za 42%, dok je cijena srebra porasla za samo 26%. To je u skladu s ranom fazom kontinuiranog tržišta bikova za plemenite metale i sugerira da će se ubrzavanje povećanja cijene srebra dogoditi na sljedeći bikovski potez zlata.

 

Platina

Grafikon platine na slici 2 pokazuje da do sada nije uspio uvjerljivo izaći na tržište medvjeda koje je započelo 2011. i danas je samo 15% veći od najnižih vrijednosti zabilježenih nakon šoka Lehmana i u kolovozu 2018. Sve dok su ova dva najniža tehnički analitičari zaključit će da je formirano dvostruko dno, u kojem slučaju cijena platine ima potencijal i više nego dvostruko.

Platina je vrlo rijetka, a pojavljuje se samo jedna tridesetina zlata. 72% godišnje proizvodnje od oko 190 tona dolazi iz rudnika Južne Afrike, a 8% iz Zimbabvea. Kada se uzme u obzir recikliranje, ukupna godišnja opskrba u 2018. godini iznosila je 8.060 milijuna unca, za koje se očekuje da će se u tekućoj godini povećati na 8.390 MHz.

Cijene platine posljednjih godina trpe kako su trendovi pada potražnje za dizel motorima, koji više ovise o katalitičkoj pretvorbi platine, zamijenili rastućim trendovima potražnje za benzinom, koji više ovise o paladiju i rodijumu. Rezultat toga je da analitičari predviđaju deficit od preko 700.000 unci za paladij u 2020. godini, što će se vjerovatno nastaviti, dok platina i dalje ima višak ponude u odnosu na industrijsku potražnju.

Očekivalo se da će se motorna industrija vratiti na korištenje platine više u katalitičkim pretvaračima nego trenutna paladij / rodijeva mješavina. Unatoč porastu cijena paladija, malo je znakova da će se to dogoditi. Nadalje, pad potražnje za vozilima u Kini i drugdje dok se propisi o emisijama i dalje pooštravaju potiče analitičare na smanjenje predviđanja katalitičke potražnje za metalima platinske grupe u cjelini.

Posljedično, potražnja platine postaje sve ovisnija o ulaganjima. No, ovdje su razočaravajuće cjenovne performanse dovele do trajne likvidacije ETF-a posljednjih godina, iako se čini da se to mijenja. Potražnja za nakitom uglavnom je ravna.

Ukratko, tržištu platine trenutno nedostaju očigledno pozitivni faktori, ali to je sniženo u razočaravajućim cijenama i trenutnoj razini cijena. Sve što je potrebno za povećanje cijena je poticaj za slučaj ulaganja, kada bi se cijena lako mogla udvostručiti s tog dvostrukog dna, nadmašivši zlato možda na sljedećem koraku. A to će vjerojatno biti šire razumijevanje monetarne degradacije od strane investicijskih menadžera i šire javnosti, prevladavajući raspoložive fizičke količine.

 

Izvor: Bloomberg