Cijene zlata padaju unatoč rastućoj stopi smanjenja nade, Brexit Jitters


Investing.com – Cijene zlata pale su u četvrtak u Aziji, čak i nakon slabih podataka o maloprodaji iz SAD-a, koji su sugerirali da postoji veća vjerojatnost smanjenja kamatnih stopa od Federalnih rezervi.

Future za zlato na isporuku na Comex razmjeni snižene su za 0,2% na 1.491,05 USD do 01:15 ET (05:15 GMT).

Podaci su pokazali da je prodaja u SAD-u u rujnu pala za 0,3%, što je najveći pad od prošlog studenog.

Prema alatu za nadzor stope usluge Investing.com sada ulagači vide 88,7% šanse za smanjenje od 25 baznih bodova na sastanku s politikom Feda krajem mjeseca.

Predsjednik čikaškog Feda Charles Evans rekao je preko noći da “trebamo pogriješiti u pružanju dovoljno agresivnog smještaja da bismo inflaciju neko vrijeme ubrzali.”

Brexit je ostao u fokusu. BBC se pozvao na vladin izvor i rekao da će Ujedinjene Kraljevine i Europska unija danas objaviti ugovor o Brexitu. U drugim izvještajima navodi se da bi dogovor mogao biti najavljen kasnije tijekom tjedna.

“Postoje određene nesigurnosti, jer na Brexitu treba puno toga proći. Na primjer, čak i ako se pregovarači iz EU-a i Velike Britanije slože oko uvjeta koje i dalje mora proći kroz parlament,” rekao je tržišni strateg AxiTrader-a Stephen Innes u izvješću Reutersa.

Svježi američko-kineski sojevi nad Hong Kongom dobili su nešto pozornosti ovaj tjedan, ali danas nisu uspjeli povisiti cijene zlata.

Republikanski senatori preko noći su rekli da žele pokrenuti pitanja kako bi podržali pro-demokratske prosvjednike u Hong Kongu “što brže možemo” usprkos kineskoj prijetnji da će im se osvetiti.

Američki dom donio je u utorak hongkonški Zakon o ljudskim pravima i demokraciji. Nacrt bi podvrgavao posebnom statusu grada godišnjim preispitivanjima i pružao sankcije protiv svake osobe za koju se smatra da podriva hongkonške “temeljne slobode i autonomiju”.

 

Izvor: Investing.com